Kies jouw sport in Haarlem

Nieuws

DE ALLERSNELSTE EN -LEUKSTE MANIER OM TE LEREN SCHAATSEN

vrijdag 12 januari 2018Heb je weleens van Bandy gehoord? Dat is hockey op het ijs. Iedere vrijdagmiddag om 17.15 uur kun je bij Haarlemse Bandy Club deze spannende sport op het middenstuk van de Kunstijsbaan Kennemerland spelen. 

,,Het spel heeft heel veel weg van hockey; het heeft niets met ijshockey te maken”, vertelt trainer Xander van Rijswijk van Haarlemse Bandy Club. ,,Er wordt vijf tegen vijf gespeeld, met een korte stick en een bal. Het is absoluut niet fysiek; we hanteren de regels van het reguliere hockey. Bandy is de allersnelste en -leukste manier om te leren schaatsen. Het is goed voor je coördinatie, behendigheid, motoriek en evenwicht.” ,,Het is een wintersport en daarmee een prima alternatief voor zaalhockey. Beide sporten lijken erg op elkaar, alleen is Bandy nog sneller”, vult trainer Ton ten Hamm aan. ,,We zijn hier een jaar of zeven begonnen met een stel ukkies van hockeyclub Bloemendaal. Het zijn inmiddels allemaal al senioren, maar ze spelen hier nog steeds.” 

De spelers dragen een ski- of een trainingsbroek, een helm, knie- en elleboogbeschermers en handschoenen. Van Rijswijk: ,,En natuurlijk heb je ijshockeyschaatsen nodig. Die kun je ook van ons lenen of bij de ijsbaan huren. Iedereen vanaf vier jaar die het leuk vindt om een teamsport te beoefenen is van harte welkom. Hoe jonger je begint, hoe sneller je het leert. Met de JeugdSportPas mag je twee keer gratis meedoen. Wij weten nu al dat je daarna wilt blijven, zo leuk is het.” 

Marcelle de Vos is als vrijwilliger betrokken bij Haarlemse Bandy Club. ,,We willen groeien als sport en daar werk ik graag aan mee. Het is zo’n positieve sfeer hier.” Dat wordt bevestigd door zoon Mick de Vos (8 jaar). ,,Niet alleen de wedstrijdjes zijn leuk, maar ook de trainingen. We doen leuke oefeningen om de techniek te oefenen.” ,,Zoals bijvoorbeeld de ijshockeybocht. Die is heel belangrijk om wendbaar te zijn en snel te kunnen draaien”, voegt zijn 10-jarige broer Merlijn toe. ,,Wij zijn al ruim twee jaar lid. Ik heb alle jongens van mijn klas (groep 7 van de Zuidwester) uitgenodigd voor een potje Bandy. En ze vonden het superleuk.” 

Klik hier om je op te geven

Recente nieuwsitems