Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Voortgang JOGG-regio Noord-Veluwe

dinsdag 17 januari 2017

OLDEBROEK - De Noord-Veluwse JOGG-gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten zetten zich sinds 2014 gezamenlijk in voor een gezonde en actieve leefstijl voor jeugd en jongeren in de regio. Na een periode van drie jaar zijn de inspanningen geëvalueerd en wordt er vooruitgeblikt op de komende jaren.



In drie jaar tijd heeft Jongeren op Gezond gewicht (JOGG) in Noord-Veluwe een belangrijke plek gekregen in de gemeenten. Door de gezamenlijke aanpak van de JOGG-regisseurs heeft een gezonde leefstijl veel aandacht gekregen. Mede ook door de publiekscampagnes ‘Drinkwater, Pak de beker!’, ‘Natuurlijk Samen Spelen’ en ‘SnoepGroente!’. Het aantal kinderen en jongeren met (ernstig) overgewicht lijkt met 1% gedaald. Het gezond gewicht is tussen schooljaar 2012/2013 en schooljaar 2015/2016 gelijk gebleven op 76%. Water drinken is steeds normaler geworden, 56% van de kinderen drinkt nu 2 of meer glazen water per dag. Kinderen die per week meer dan 7 uur bewegen is met 8% toegenomen. En kinderen die voldoende fruit eten is toegenomen met 6%.



JOGG Noord-Veluwe wordt als voorbeeldregio gezien voor andere JOGG-regio’s in het land. Voortbordurend op deze successen willen de gemeenten de overeenkomst met Jongeren Op Gezond Gewicht met drie jaar verlengen. De ervaringen van de afgelopen drie jaar worden meegenomen in de aanpak van de komende jaren. Dan zal de aandacht bijvoorbeeld meer liggen op de 12- tot 19-jarigen en worden ouders actiever betrokken bij de aanpak.

Jongeren op gezond gewicht
Met diverse activiteiten wordt samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven, overheden en zorgverleners een omgeving gecreëerd waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De lokale JOGG-organisatie in de gemeente Oldebroek is beter bekend onder de naam Goed Bezig Oldebroek.

Klik hier voor een infographic van JOGG 2014-2016
Klik hier voor het hele eindevaluatie van JOGG 2014-2016

Recente nieuwsitems