van de gemeente

Nieuws

De Verenigers onderdeel van Helpgewoon Buurtsport

woensdag 1 november 2017

Hierbij willen wij u mededelen dat vanaf heden De Verenigers onderdeel is geworden van Helpgewoon Buurtsport. Contactpersoon is Paulien Verheij, 06-21215392 of p.verheij@helpgewoon.nl

Voor vragen en doorverwijzing kunt u bij haar terecht.

 

De Verenigers 

Sinds 2015 draait in de gemeente Oude IJsselstreek het project de Verenigers.

De aanleiding om het project te starten is de constatering dat er sinds de jaren ’80 steeds meer kinderen gebruik maken van een vorm van Jeugdzorg. De toename van het gebruik van de jeugdzorg kan niet worden verklaard uit demografische ontwikkelingen. 

De aandacht is voornamelijk gevestigd op de kwetsbare kinderen. De kwetsbare kinderen zijn kinderen die een specifieke behoefte hebben, kinderen die begeleiding, spelmateriaal of structuur nodig hebben om te kunnen sporten. Dit deel van de kinderen is momenteel geen lid van een sportvereniging: deze groep is de hoofddoelgroep.


Daarnaast zijn de kinderen die al wel lid zijn van een vereniging ook erg belangrijk. Van hen wordt namelijk verwacht dat hun gedrag aanpassen. Deze kinderen moeten ermee leren omgaan dat andere kinderen soms (licht) afwijkend gedrag kunnen vertonen. 

Ook de ouders zijn belangrijk in dit project. Ouders zijn vaak bepalend of het kind wel of niet gemotiveerd wordt om te gaan sporten. Daarnaast zijn de ouders ook bepalend in het gedrag dat het kind vertoont, of het kind wel of niet kan omgaan met andere kinderen die (licht) afwijkend gedrag vertonen. In het project worden de ouders dus actief benaderd.


Het project richt zich ook op het punt waar het allemaal begint, namelijk de verenigingen. De verenigingen zijn vaak alleen bezig met het sportdoel. Het project, De Verenigers, is er ook op gericht om een groter bewustzijn te creëren van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij dragen als vereniging. De vereniging kan een verbindende partij zijn in de buurt. 

Recente nieuwsitems

Er zijn nog geen nieuwsberichten toegevoegd.