Nieuws

Statushouders leren fietsen

woensdag 29 mei 2024

Vrijdag 12 mei, onder het genot van een aangenaam zonnetje en dito temperaturen, was het eindelijk zover: de eerste fietscursus voor volwassen statushouders van. Maar liefst 7 volwassenen, met verschillende achtergronden, waren aanwezig op de parkeerplaats van het Kruispunt in Dalfsen om te leren fietsen. 

(Leren) fietsen in andere landen niet vanzelfsprekend

Voor mensen die opgroeien in Nederland is fietsen vaak heel vanzelfsprekend, maar dat geldt niet in alle landen. In veel landen is het zelfs gevaarlijk om, bijvoorbeeld in een grote stad, te fietsen zonder beschermende fietspaden en goede verkeersregels. Ook is er vaak geen fietscultuur, zoals mensen die opgroeien in Nederland dat wel kennen.
De sportcoördinator van de gemeente Dalfsen en vrijwilligers vanuit de kerken en vluchtelingenwerk organiseerden daarom in Dalfsen een fietscursus voor volwassen statushouders. Statushouders zijn asielzoekers met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. 

Op methodische wijze leren fietsen

Eerst zonder trappers, met rem- en balanceeroefeningen. Vervolgens lopend het bochtenwerk. Na een half uurtje hadden sommigen fietscursisten de smaak al te pakken en konden ze starten mét trappers en zónder zijwieltjes. Hoewel fietsen voor kinderen vaak met vallen en opstaan gaat, was dat tijdens de cursus gelukkig niet het geval.
Fietsvrijwilligers Bernard Bos, Ruud Houweling en Corry Rooijakkers zetten hun eerdere ervaring in en gebruikten het stappenplan van de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland om cursisten op een methodische wijze te leren fietsen. De Fietserieje zorgde voor de gratis fietsen. 

Deelnemers ook komende weken aan de slag

De komende weken werken de deelnemers verder aan het vertrouwd worden met de fiets en komen de verkeersregels aan de orde. Een hele ervaring voor de deelnemers, maar de wil is groot om te kunnen fietsen. Eén van de deelnemers zei dan ook: “Dit is mijn laatste kans om het te leren, ik ga net zolang door tot ik het kan!”

Fietsvrijwilligers gezocht in Dalfsen en Nieuwleusen

Kerngezond Dalfsen is voor zowel Dalfsen als Nieuwleusen op zoek naar fietsvrijwilligers die 1-op-1 fietslessen willen geven. De fietslessen zijn  elke vrijdag van 16:00 – 17:00 uur . In Nieuwleusen hebben al meerdere cursisten zich aangemeld. Met 2 á 3 extra fietsvrijwilligers kunnen we ook daar, nog dit voorjaar, starten. Bevoegdheid (fietscursus via de Fietsersbond) of ervaring is niet noodzakelijk, er zijn fietsvrijwilligers met ervaring aanwezig bij de lessen. Meer informatie of opgave bij sportcoördinator William van Lenthe via kerngezond@dalfsen.nl.

Recente nieuwsitems