van de gemeente Hilversum

Kendo, wat voor jou?

Wat is Kendo? 
Allereerst is Kendo een sport, vaak wordt de sport onjuist beoordeeld als een gevechts-techniek. Kendo (de weg van het zwaard) kan als volgt worden verwoord: "het disciplineren van het menselijk karakter door het toepassen van de principes van het zwaard". Kendo is dus een oefening in zelfdiscipline terwijl Kenjutsu daarentegen een echte gevechtstechniek is. Kendo is dus de moderne sportvariant van het Kenjutsu.

Kendo is ontstaan uit de samoerai traditie zoals ook o.a. Iaido, Jodo, Judo, Karate, Aikido etc., allen behoren tot het Budo. De sport is ontstaan uit de krijgskunsten van de samoerai. Om blessures en verwondingen tijdens oefeningen onderling te voorkomen zijn o.a. de shinai en de bogu ontwikkeld. De shinai (het zwaard) gemaakt van vier bamboe latten bijeen gehouden door verschillende leren bindingen is zo ontworpen dat risico's op blessures en verwondingen tot een minimum worden beperkt. Ook de bogu (het borststuk, Helm, handschoenen en Kruisbeschermer) is met hetzelfde doel voor ogen ontworpen. De bogu geeft, mits juist gebruikt, een uitstekende bescherming en bewegingsvrijheid. Dit tezamen met de hakama (broekrok) en Gi (trainings jas) geeft het traditionele uiterlijk van de kendoka (iemand die Kendo beoefend).

Kendo wordt beoefend door zowel vrouwen als mannen en jongens en meisjes. In Nederland is het aandeel vrouwen en kinderen klein maar in Japan wordt de sport echter op basisscholen, voortgezet onderwijs en universiteiten beoefend. Kendo is goed voor de ontwikkeling van het karakter en is ook een goede manier om stress en energie kwijt te kunnen.

Wil je meer informatie over Kendo? Download dan de PDF 'Leer zwaardvechten als een samoerai'

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt? In het Sport ABC worden ze uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Bij de volgende lokale aanbieders is regulier aanbod beschikbaar voor deze sport:


Dojo Kaizen

C. Evertsenstraat 71, Hilversum

Sportaanbieders

Dojo Kaizen

Links

Nederlandse Kendo Renmei

Bekijk filmpjes

kendo

kendo 2