Welkom op het platform voor sport, bewegen en vrije tijd in de gemeente Kampen

JOGG

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) is een landelijke beweging, waar de gemeente Kampen aan deelneemt. JOGG zet zich in om de omgeving van jongeren gezonder en aantrekkelijker te maken. Het is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals investeren in een gezonde leefstijl van de kinderen maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven, scholen en de gemeente zelf. Het betreft dus een ‘community aanpak’.

JOGG werkt met diverse thema's om gericht aandacht te geven aan een gezonde leefstijl. De thema's waarmee JOGG werkt zijn:
- Drinkwater
- Gratis bewegen, gewoon doen!
- Groente... zet je tanden erin
- Slaap Lekker
- De Gezonde Werkvloer
- Team:Fit De gezondere sportkantine

Drinkwater

Met de campagne DrinkWater maakt Jongeren op Gezond Gewicht water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk.Logo Drinkwater
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken leggen een link tussen het drinken van zoete dranken en het ontstaan van overgewicht. JOGG Kampen wil daarom kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs de voordelen van drinkwater laten ontdekken. Water bevat immers geen calorieën, is goedkoop en (bijna) overal verkrijgbaar. Door middel van spelletjes, knutselwerkjes, proefjes en recepten met water wordt er op een speelse manier water aangeboden aan kinderen op de verschillende kinderopvanglocaties. Op dit moment worden er op diverse basisscholen in Kampen wordt het drinken van water actief gestimuleerd. Wilt u ook met dit thema aan de slag op uw school, kinderdagverblijf of vereniging? Neem dan contact met ons op.

Gratis bewegen, gewoon doen!

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van alle kinderen en jongeren (-18 jaar) minder dan een uur per dag beweegt. Met de themacampagne 'Gratis Bewegen, gewoon doen!' van Jongeren op Gezond Gewicht brengen we een beweging op gang waarmee we jongeren stimuleren dagelijks meer te bewegen. Bewegen kan altijd en overal. JOGG wil kinderen en hun ouders laten zien hoe makkelijk bewegen en sporten kan zijn. Op de fiets naar school, klimmen in de speeltuin of voetballen op het pleintje. Maar ook op scholen zijn er enorm veel mogelijkheden. Denk eens aan het lopen van The Daily Mile of bewegend leren. Interesse om met dit thema aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op.

Groente... zet je tanden erin

Het eten van groente is lekker en gezond! Het is dan ook een goede ontwikkeling dat we met elkaar meer verse groente eten dan een aantal jaar geleden. Toch vragen nog veel ouders zich af hoe ze hun kind genoeg groente kunnen laten eten. Met de themacampagne 'Groente... zet je tanden erin!' helpen we kinderen én hun ouders om dagelijks meer groente te eten. Dit thema is vooral gericht op de jongste doelgroep, 0-4 jaar, maar ook voor 4+ zijn er mogelijkheden. Met dit thema op jouw locatie aan de slag? Neem contact met ons op om te bekijken waar de mogelijkheden liggen.

Slaap Lekker

Rust en voldoende slaap is voor iedereen belangrijk. Steeds meer onderzoeken tonen het belang van voldoende slaap aan. Toch ervaart ruim een derde van de volwassenen en bijna een vijfde van de kinderen slaapproblemen. Misschien Logo Slaap Lekkerheb je zelf wel eens gemerkt dat je meer behoeftes krijgt aan eten als je moe bent. Dit is geen toeval. Een gebrek aan slaap leidt tot een hogere concentratie van een hormoon waar je een hongergevoel van krijgt, terwijl de aanmaak van een ander hormoon, dat aangeeft dat je genoeg hebt gehad, wordt onderdrukt. Onderzoek heeft uitgewezen dat slaaptekort bij kinderen kan leiden tot gewichtstoename. Goed en voldoende slapen is essentieel voor een gezonde leefstijl. Daarom heeft JOGG in 2019 dit nieuwe thema toegevoegd. Dit thema richt zich vooral op de bovenbouw van de basisschool. JOGG heeft diverse materialen en beschikbaar om met dit thema in de klas aan de slag te gaan. Neem contact op als je hier in jouw klas of op school aandacht aan wilt besteden.

De Gezonde Werkvloer

We streven naar een werkomgeving waarin vitaliteit de normaalste zaak van de wereld is. Waar de gezonde keuze de gemakkelijkste keuze is. De omgeving voedt jongeren op. Het eerste bijbaantje draagt daar ook aan bij. Daarom bereiken met Gezonde Werkvlier ook de werkgevers van jongeren. En de werkplekken van ouders. JOGG kan uw bedrijf een Gezonde Werkvloerscan aanbieden om zo te bekijken waar uw bedrijf staat. Heeft u hier interesse in? Neem gerust contact met ons op.

Team:Fit

Met Team:Fit helpt JOGG sportclubs om in een paar eenvoudige stappen hun aanbod gezonder te maken, zonder daar omzet voor in te leveren. Alle sportclubs kunnen zich aanmelden bij Team:Fit en krijgen dan bezoek van een Team:Fit Coach die samen met de club bekijkt wat er in het aanbod kan veranderen en wat goed zal aanslaan bij de bezoekers. Zou jouw vereniging hier meer informatie over willen, neem dan contact op met JOGG. Klik hier om naar de website van Team:Fit te gaan.
Korfbalvereniging Wit-Blauw doet mee met het KV VERS programma en start als eerste vereniging in gemeente Kampen met Team:Fit. Zij worden ondersteunt door een Team:Fit-coach om zo het beste eruit te halen. Helaas door de corona-beperkingen staat dit tijdelijk op pauze, maar zodra de sportkantines weer open mogen, gaan zij aan de slag in hun verbouwde kantine. 


Contact

Jenneke Bos - JOGG regisseur Gemeente Kampen - T: (038) 339 29 84 - j.bos@kampen.nl
Esther Voet - JOGG medewerker Gemeente Kampen - T: 06 30 66 75 90 - e.voet@sportservicekampen.nl