Brengt je in beweging!

Nieuws

Nunspeetse kinderen leren (Snoep)groente eten

dinsdag 3 december 2019

 

In oktober en november hebben vijf basisscholen in de gemeente Nunspeet deelgenomen aan de campagne ‘Snoepgroente’. De boodschap van deze campagne is dat groente eten niet alleen gezond is, maar ook leuk en lekker! Leerlingen van de basisscholen leerden door middel van lespakketten en excursies meer over groente. Onder andere over de verschillende manieren en momenten waarop groente gegeten kan worden en de manier waarop groente geteeld/verbouwd wordt.

 

Moestuinexcursies

Voor de groepen 5 en 6 werden in samenwerking met biologische Moestuinvereniging de Kleine Bunte moestuinexcursies georganiseerd. Onder leiding van moestuinbezitters leerden de kinderen over veel verschillende groentes, hoe deze groeiden, waarom de vereniging aan biologisch telen doet en uiteraard ook hoe de groentes smaakten.

 

 

Kookworkshops

Alle groepen 7 van de basisscholen hebben deelgenomen aan kookworkshops verzorgd door Delicio. Tijdens een twee uur durende kookworkshop werden de leerlingen uitgedaagd om in groepjes een eigen groenteburger te maken. Dit vergde veel samenwerking en tussentijds proeven. Naast de bereiding van een burger werd de kennis van de kinderen over voeding ook op de proef gesteld middels een quiz. Na invulling hiervan was het grote moment daar: Hoe smaakt de burger?! In dezelfde groepjes moesten de kinderen de burger ‘keuren’ op kleur, geur, smaak en textuur. De kookworkshops waren een succes en hebben veel kinderen bewuster gemaakt over het gebruik van natuurlijke voedingsstoffen en dat er niet altijd vlees op een hamburger hoeft.

 

 

Debat

Onder leiding van Burgemeester van de Weerd hebben de groepen 8 een debat mogen doen in de raadszaal op het gemeentehuis. In het kader van Nederland Leest Junior is in samenwerking met Bibliotheek Noord West Veluwe een debat vormgegeven met als thema voeding en duurzaamheid. Onder andere de wethouder van duurzaamheid en een diëtiste sloten aan bij het debat om aan de hand van de stellingen de kinderen te voorzien van kennis. Vervolgens werd er in fracties overlegd over of zij het eens of oneens waren met de stelling. In de pauze werden de kinderen nog voorzien van een gezonde snack en was er een kleine beweegbreak onder leiding van Nunspeet Beweegt om de kinderen weer energiek te krijgen voor ronde twee. Duurzaamheid en voeding waren het centrale thema met bijvoorbeeld stellingen als ‘Drinken van kraanwater is beter voor het klimaat’ of ‘Alle scholen zouden gratis fruit en (snoep)groenten moeten krijgen’.

In totaal hebben 408 kinderen afgelopen periode deelgenomen aan verschillende excursies en zijn er vijf basisscholen actief bezig geweest met het thema Snoepgroente. De Snoepgroente campagne is een onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht die wordt uitgevoerd en geïmplementeerd door Nunspeet Beweegt.

 

  

Recente nieuwsitems