Welkom bij sportpas van Sport-ID

Darten, wat voor jou?

Darten is een soort mikspelletje. Je hebt een dartbord nodig en 3 dartpijltjes. Met die pijltjes moet je op het dartbord gooien. Een dartbord is in 20 gelijke vlakken verdeeld. Boven die vlakken staan cijfers (1 t/m 20). Het bord moet zo opgehangen worden dat het getal 20 boven en in het midden staat. Daarnaast staan er ringen (circels) op het bord. De eerste ring (de buitenste) waarin de getallen staan doet niet mee voor de punten. Als je je pijl daarin gooit heb je niets. Die geeft aan welke punten je in het er onderliggende vak kunt scoren.

De smalle ring die volgt is de ‘dubbel’. Als je daarin gooit heb je dubbele punten. De volgende brede ring levert eenmaal het puntenaantal van het betreffende vak op, ook wel ‘enkel of singel’ genoemd. Dan volgt weer een smalle ring. De ‘trippel’. Die levert driemaal het aantal punten op. Dan volgt weer een normale ring met enkele punten. Dan zoen we de ‘bull’. De buitenste levert 25 punten op de middelste, dus binnen het kleine rode vakje, 50 punten. Ook wel de ‘bulls eye’ of ‘de roos’ genoemd.

De cijfers op het bord lijken door elkaar te staan. Dat klopt ook en is met opzet gedaan om de darters ook veel te laten rekenen. Je moet dus niet alleen goed een pijltje kunnen gooien, maar ook goed kunnen rekenen.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je aanmeldt voor een activiteit? In het sport ABC zijn ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Bekijk filmpjes

Promo Nederlandse Darts Bond