Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Slaap Lekker Week voor groep 7 en 8

maandag 15 maart 2021

Hoe staat het met jouw slaap?
Slaap Lekker Week 19 – 28 maart

Op vrijdag 19 maart is het Internationale Dag van de Slaap en start de Slaap Lekker Week van JOGG Noord-Veluwe. In alle gemeenten gaan kinderen uit groep 7 en 8 in de klas en samen met hun ouder/verzorger achterhalen hoe het met hun slaap is gesteld. Lekker en voldoende slapen is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. We besteden niet voor niets een groot deel van onze dag aan slapen. Het is daarom goed om er eens bij stil te staan.

Waarom aandacht voor slaap?

Met de campagne Slaap Lekker worden kind en ouder bewust gemaakt wat het belang is van slaap. Jonge kinderen, die nog veel moeten groeien hebben meer slaap nodig dan een volwassene. Slaapproblemen kunnen (ernstige) gevolgen hebben. Een slaaptekort vermindert de concentratie en dus de prestaties. En door slaapgebrek heeft het lijf te weinig energie. Daardoor ga je op zoek naar andere energie om dit aan te vullen, zoals suiker. Je kan daarom meer trek hebben in lekkere zoete dingen. Kinderen en volwassenen die te weinig slapen, hebben daardoor vaker last van overgewicht.

Gezonde slaap

Zeker eind maart hebben de meeste kinderen, maar ook volwassenen een paar dagen last van slecht slapen. De klok gaat dan een uur vooruit vanwege de zomertijd. Daarnaast kan een goede nachtrust in deze coronaperiode om meerdere redenen een uitdaging zijn. Bij minder mensen gaat de wekker om op tijd op het werk te zijn, er liggen meer mensen wakker van zorgen of men valt juist bekaf in slaap doordat ze vele ballen in de lucht moeten houden.

In de Slaap Lekker Week praten de kinderen in de klas over slaapgewoonten, bedtijden en over het gebruik van beeldscherm voor het slapengaan. Thuis vullen kind en ouder de online Slaap Lekkerquiz in. Via de quiz kijken ze naar hun eigen slaap- en droomgedrag, komen ze te weten wat een goede slaap is en wat het met je doet.

Gratis webinar voor ouders

Op dinsdag 23 maart 20.00 uur is er voor ouders de webinar ‘Gezond aan tafel met… kleine oogjes’. Experts op het gebied van gezondheid gaan in gesprek over slaap en geven tips voor een gezonde nachtrust. Tijdens de webinars kunnen ook vragen worden gesteld. De webinar is gratis en hier te volgen.

Jongeren op gezond gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht Noord-Veluwe is een aanpak voor een gezonde leefstijl voor de jeugd, waar de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten onderdeel van zijn.

Recente nieuwsitems