Het online activiteitenplatform van de gemeente Oldebroek

Nieuws

Gemeente Oldebroek neemt een smakelijke stap naar gezondere gewoontes met Groenteboxjes programma

vrijdag 26 januari 2024

In een gezamenlijke inspanning om de groenteconsumptie bij kleuters te stimuleren, hebben de gemeente Oldebroek en Elburg zich aangesloten bij het Groenteboxjes programma. Meer dan 1000 kinderen op kinderdagverblijven in de regio doen actief mee aan dit initiatief, dat tot doel heeft de kennis over groenten te vergroten en gezondere eetgewoonten te bevorderen.

Kevin Scholten, JOGG-regisseur van Oldebroek, benadrukt het belang van aandacht voor de kleintjes: "Hoe eerder je begint met groente eten, hoe natuurlijker het wordt in de toekomst." Marco de Vries, JOGG-regisseur van Elburg, voegt toe: "We vergroten niet alleen de kennis, maar creëren ook bewustzijn. Ons doel is een verhoogde groenteconsumptie, en we zijn verheugd te zien dat veel kinderdagverblijven in de regio enthousiast meedoen." In Oldebroek zijn de betrokken kinderdagverblijven: Bijdehandjes, SKGO en Wereldkinderen. In Elburg maken de volgende kinderdagverblijven deel uit van dit initiatief: BijdeHandjes, Prokino en SKGO

Effectieve Interventie volgens Universiteit Maastricht

Onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan dat het Groenteboxjes programma na drie maanden daadwerkelijk effectief is gebleken. Kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud vertonen niet alleen verbeterde kennis over groenten, maar hun daadwerkelijke groenteconsumptie is ook sterk toegenomen.

Het programma, dat gericht is op kinderen die deelnemen aan kinderopvangcentra in de regio, heeft als hoofddoel zowel de kennis over groenten te vergroten als een gezonde groenteconsumptie te stimuleren.

Flexibel en Creatief Programma

Het Groenteboxjes programma beslaat een periode van drie maanden, waarin kinderopvanglocaties dagelijks minstens één keer groenten aanbieden. De manier waarop dit gebeurt, wordt aan de locaties overgelaten, wat flexibiliteit en creativiteit bevordert. Kinderopvangcentra kopen zelf de benodigde groenten in, volgens de 5-7 groenten waarop de pilot zich richt, waaronder wortel, tomaat, komkommer, paprika, radijs, biet en bloemkool.

Kinderen verdienen stickers op een scorekaart wanneer ze groenten eten. Bij 5 stickers ontvangen ze een groentekaart met een recept om mee naar huis te nemen. Als alle groenten 5 keer zijn gegeten, ontvangen de kleintjes een groentekroon en de prestigieuze titel "Groentekampioen van de dag".

Samenwerking met ALDI

Een partner in het Groenteboxjes programma is ALDI, die actief betrokken is sinds de lancering. Als aanvulling op het programma biedt ALDI gratis vouchers aan voor snoeptomaatjes, komkommer en worteltjes. Deze vouchers kunnen worden ingewisseld bij lokale ALDI-filialen, waardoor gezonde eetgewoonten ook thuis worden gestimuleerd.

Na het succes van het programma zullen de kleine deelnemers worden beloond met een handig groenteboxje om gezonde eetgewoonten ook buiten de kinderopvang te stimuleren. Het Groenteboxjes programma zet een smakelijke stap naar een gezondere toekomst voor de jongste generatie.
Initiatief van Goed Bezig Oldebroek van Start: SKGO Oldebroek begint Groenteboxjes Programma

Recente nieuwsitems